Publisert

NY DAGLIG LEDER

Rune Henninen er nytilsatt daglig leder hos Økologisk Spesialkorn. Han tar fatt på oppgavene med glede og ønsker seg flere økologiske bønder i et marked som stadig etterspør mer økologisk dyrket mat.

Rune Henninen bor i Mjøndalen og har derfor blitt pendler oppover veien til Sigdal. – Jeg bruker omtrent 35 minutter i bilen hver vei. Jeg synes sigdalsområdet er fantastisk flott, og har vært her mye siden jeg var guttunge. Da pleide vi av og til å feriere i telt oppe ved Nerdalsvannet, og fisket mye, forteller Rune. 

Holdt styringen på Knutehytta i Kongsberg
Han har de siste tre årene eid og drevet Knutehytta på Kongsberg. Han forteller videre at det å drive Knutehytta også var spennende, men en vanskelig jobb å kombinere med familieliv.  

På Knutehytta satset de på sunn mat og tenkte på miljø. – Jeg kjente derfor godt til Økologisk Spesialkorn og syntes det var et interessant firma med bra produkter. Derfor tenkte jeg at jobben som daglig leder her var midt i blinken da jeg så at stillingen var ledig, forteller Rune. Han søkte på jobben, fikk den og begynte i august 2018.

– Økologisk Spesialkorn har fantastiske produkter, kornet er dyrket lokalt, Debio-godkjent (den økologiske godkjenningsordningen i Norge) og 1 kg Spelt-variantene er merket med Nyt Norge-merket, legger han til.

Økologisk Spesialkorn har blitt anerkjent i hele Norden

Rune forteller at de satser på kvalitet, og de tar ikke lett på det. – Man kan ikke bli økologisk bonde over natta. Jorda må dyrkes etter økologiske prinsipper i 2 karensår før man får produksjonen godkjent økologisk for salg, sier Rune. I dag er det ca 20 bønder totalt som dyrker korn for Økologisk Spesialkorn, men de skulle gjerne vært flere.

– Vi sitter med mye kunnskap etter å ha drevet med forskning og utvikling helt siden oppstarten. Anders Næss har markert seg i arbeidet med bevaringsverdige kornsorter både i Norge og Norden, forteller Rune videre.

Anders Næss er tidligere daglig leder for Økologisk Spesialkorn og har vært primus motor for firmaet de første ti årene. – Vi har etterhvert fått mange kontakter ute i Europa som driver med det samme som oss. Det betyr mye utprøving, forskning og utvikling som kan samkjøres. Tendensen viser at mange av de gamle sortene vi tilbyr har høyere innhold av mineraler og en bløtere gluten enn for eksempel moderne hvete, sier Rune.
Han legger også til at det ofte er samsvar mellom næringsinnhold og smak, og urkorn smaker gjerne mer enn den moderne hveten som brukes i dag.

Rune har en aktiv fortid
Rune har selv holdt på med både løping, langrenn og banekjøring med motorsykkel. Sistnevnte drev han aktivt med i fem år. – Jeg kjørte Superbike i blant annet Spania og England, forteller den fartsglade bedriftslederen. Nå holder han seg til kjøring på Rudskogen og noe ellers.

– Innen løping og langrenn har jeg jo en gammel konkurrent her i området, sier Rune med et smil. Han sikter med det til Kristen Aaby.

– Vi er like gamle og har konkurrert mye mot hverandre, fortsetter Rune. Mens Kristen fortsatt klokker inn den ene rekorden etter den andre i sin aldersklasse, har Rune tatt det roligere de siste årene.

Økologiske produkter til folket
Den tidligere konkurrenten rett over elva, Kristen Aaby, er velkommen til et kurs i brødbaking hos Økologisk Spesialkorn. Det er også alle andre som har lyst til å lære å bruke urkorn. – Det er ikke helt som å bake med det melet folk flest kjenner til, men når man først har lært seg det, blir det fantastisk gode og næringsrike bakevarer, sier Rune. Blant annet skal surdeigsbrød bakt med urkorn være suverene.

– Vi ser at det er interesse for å bruke økologiske produkter. Mange har intoleranser for ulike tilsetningsstoffer i industribakevarer. I tillegg til at moderne hvete har en hard gluten, er det ikke så mange som vet at det tilsettes ekstra gluten i brødene. Denne gluten er ekstrahert fra hvetemel. Ikke veldig overraskende at noen reagerer, mener Rune.

Foreløpig er utvalget av Økologisk Spesialkorns mel i vanlige, norske butikker dårlig. Det har Rune tenkt å gjøre noe med!