Publisert

Å bake surdeigsbrød

Her er fremgangsmåten for å lage surdeigsbrød

1. Ha 3 – 5 spiseskjeer (ss) av surdeigstarteren i en større bolle. Tilsett 200 g av det melet du skal bruke til bakst (gjerne siktet spelt eller siktet landhvete). Bland inn vann til du igjen har en litt tykk pannekakerøre. Visp vann, mel og surdeigstarter godt sammen til en luftig pannekakerøre. Sett lunt til det er masse småbobler i hele overflaten av røra (normalt 3 – 5 timer).

2. Bland resten av melet du skal bruke sammen med en ss salt (jeg bruker gjerne 800g siktet spelt eller landhvete og 500-1000g sammalt fin emmer. Samlet mel mengde blir da 2kg noe som gir ca 4 store brød. Tilsett dette til pannekakerøra fra steg 1 og tilsett vann til du får en litt bløt men solid deig. Vannmengde avhenger av melets evne til å absorbere vann. Dette må du prøve deg frem til.  Eldre kornsorter som spelt og emmer krever gjerne at du har litt bløtere deiger enn om du baker med moderne hvete. Sett den ferdige deigen lunt med et fuktig klede over. La det heve til det har gått maksimalt opp (5-8 timer , over natta eller gjennom hele dagen).

3. Ha siktet spelt på fjøla. Slipp deigen ned på fjøla og brett den sammen (elt forsiktig inn mel til du har fått den konsistensen du ønsker på deigen).

Nå er det 2 måter du kan gå videre frem på.

a) Skal du bake i form kan du nå dele opp deigen og ha deigen i godt smurte former (bruk godt smør eller rapsolje). La den heve til den har gått 70-80% opp. Sett så inn i ovnen og stek til temperaturen inne i brødet er 98 0C.

b) Skal du bake frittstående brød del opp og legg deigen i hevekurver. Dekk til med plast og sett de i kjøleskapet i 5-8 timer eller over natta. Varm opp ovnen med plate til 230 oC. Når ovnen er varm slipp deigen på den varme plata. Lag gjerne litt damp med å ha litt vann i en bunnpanne og snitt brødene. La de steke til det er 98 oC inne i brødet.