Publisert

Å lage surdeigstarter

Å lage surdeigstarter med svedjerugen vår er ikke så krevende som mange tror. Om du følger oppskriften vår vil du sannsynligvis komme i mål. Lykke til.

1. 50 g Svedjerug, grovmalt blandes med vann til litt tykk pannekakerøre. Pisk den opp så det kommer surstoff til. Sett lunt gjerne inn i ovn med kun lyset på (25 – 30 o C) et døgn.

2. Har det har begynt å danne seg litt bobler så tilsetter du 50 g Svedjerug, grovmalt til pannekakerøre og mer vann til du igjen får en litt tykk pannekakerøre. Sett inn igjen på det lune stedet (25 – 30 o C) et døgn til.

3. Sjekk at det har begynt å gjære.  Ta av halvparten av surdeigstarteren og tilsett nye 50 g Svedjerug, grovmalt. Sett inn igjen på det lune stedet (25 – 30 o C) et døgn til.

4. Nå skal det være mange småbobler jevnt fordelt i surdeig starteren. Hvis ikke la den stå et døgn til.

5. Bruk ½ surdeigstarteren til bakst og mat den andre halvdelen av starteren med mer Svedjerug, grovmalt (tykk pannekakerøre). Sett starteren du ikke bruker til den første baksten i et glass med lokk men med luft tilgang (ikke legge lokket helt på). Sett den gjerne i kjøleskapet, da går prosessen saktere og du må ikke mate den så ofte. 1 gang pr uke holder. Når starteren har gått helt opp og er på vei ned, er det tid for å mate den igjen.